Tarih: 10.11.2020| Okunma Sayısı: 967

DEFTERDARLIK MAKAMINA

(Muhasebe Müdürlüğüne)

MARDİN

Baromuz üyelerinin kurumunuza yapmış olduğu başvurularda CMK zorunlu müdafilik ve mahkeme ilamına dayalı avukatlık vekâlet ücreti başvurularına ilişkin gecikme ve aksama yaşanmaması ve üyelerimizin mağduriyetine sebep olmaması için aşağıda belirtilen hususlarda gerekli hassasiyetin sağlanmasını talep ederiz;

1. CMK zorunlu müdafilik görevlendirmelerine ilişkin Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı İdari İşler Müdürlüğüne üyelerimizce ödemelere ilişkin yapılan başvurular neticesinde muhasebe müdürlüğünüzün üyelerimizden ödeme öncesi “borcu yoktur” yazısı talep edildiği bilgisine ulaşılmıştır.

Danıştay 4. Daire Başkanlığının 30.05.2015 tarih ve 2018/795 Esas sayılı kararı ile avukatlardan ödeme esnasında borcu yoktur ve benzeri belgelerin istenemeyeceğine yönelik yürütmeyi durdurma kararı mevcut olup; müdürlüğünüzce mahkeme ilamı emrinin yerine getirilerek mahkeme ilamına ve CMK zorunlu müdafilik düzenlemesi uyarınca talep ettikleri ücret ödemeleri yapılırken ilgili karar doğrultusunda kendilerinden bu belgelerinin talep edilmemesi,

2. CMK zorunlu müdafilik ödemelerine ilişkin olarak üyelerimiz tarafından Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı İdari İşler Müdürlüğüne ilgili belgelerin aslı ve birer örneği olmak üzere iki nüsha olarak başvuru yapılmaktadır. Üyelerimizden edindiğimiz bilgiye göre müdürlüğünüzce belge asıllarının olmadığı gerekçesi ile bazı dosyaların iade edildiği tespit edilmiştir.

Üyelerimiz tarafından CMK ücret ödemesine ilişkin belgeler teslim edilirken evrak asılları Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kontrol edilerek tüm eksiklikler tamamlandıktan sonra tarafınıza ödeme yapılması için dosya yekûn olarak gönderilmektedir. Müdürlüğünüzce belirtilen iade gerekçesi meslektaşlarımızdan kaynaklı olmadığından Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı ve kurumunuz arasındaki iletişim sorununun tarafınızca giderilerek üyelerimizin mağdur edilmemesi,

3. Baromuz yönetim kurulu üyeleri tarafından müdürlüğünüzle yapılan görüşmeler neticesinde CMK ödemelerine ilişkin tarafınızca dosya incelemesi sırasında görevlendirme tarih sıralamasının sıralı olmaması gerekçesi ile iade edildiği belirlenmiştir buna göre;

CMK zorunlu müdafilik görevlendirmelerine ilişkin olarak hak edilen ödemelerin tamamına dayanak belgeler Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı İdari İşler Müdürlüğü tarafından gerekli kontroller yapıldıktan sonra dosya ödeme yapılmak üzere müdürlüğünüze tevdi edilmektedir. Dosya içeriği görevlendirmelerin sırası ödemeye engel bir husus teşkil etmediğinden dayanak belgelerin sıralı olup olmamasına bakılmaksızın başvuruların iade edilmeden gerçekleştirilmesi,

4. Mahkeme ilamına binaen avukat lehine hükmedilen vekâlet ücretlerine ilişkin üyelerimizce yapılan başvurular ile birlikte serbest meslek makbuzu fiziki olarak müdürlüğünüzce talep edilmektedir.

Bilindiği üzere 01.07.2020 tarihi itibariyle zorunlu e-makbuz sistemine geçilmiş olup; meslektaşlarımızca da yapılan benzer başvurulara ilişkin e-makbuz kesilmektedir. Yapılan işleme ilişkin makbuz, kesildiği anda sistem üzerinden veya e-mail üzerinden ilgili birimlere gönderilebildiği için fiziki olarak istenmemesi hususlarının göz önünde bulundurulması aksi halde müdürlüğünüz tarafından yukarıda tespit edilen sorunlara ilişkin işlemler aynen devam edecekse yasal dayanaklarının tarafımıza bildirilmesi rica olunur.

Saygılarımla.

Av. Sezgin DİNÇ