Tarih: 9.02.2015 23:00:00| Okunma Sayısı: 2179

MESLEKİ FAALİYETLERİ NEDENİYLE YARGILANARAK MAHKÛM EDİLEN VE İÇ HUKUK YOLLARININ TÜKENMESİ ÜZERİNE ANAYASA MAHKEMESİ’NE BİREYSEL BAŞVURUDA BULUNAN TUNCELİ BAROSU BAŞKANI AV. UĞUR YEŞİLTEPE’YE TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ VE BAROLARDAN DESTEK GELDİ

TBB BAŞKAN YARDIMCISI AV. BERRA BESLER, SAYMAN ÜYE AV. SABRİ ERDAL GÜNGÖR, BARO BAŞKAN VE TEMSİLCİLERİNİN KATILIMIYLA ANAYASA MAHKEMESİ ÖNÜNDE BİR BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI

HEYET DAHA SONRA ANAYASA MAHKEMESİ BAŞKANI HAŞİM KILIÇ’I ZİYARET ETTİ

Mesleki faaliyetleri nedeniyle yargılanarak altı yıl üç ay gibi ağır bir ceza alan ve iç hukuk yollarının tükenmesi üzerine Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunan Tunceli Barosu Başkanı Av. Uğur Yeşiltepe’ye Türkiye Barolar Birliği ve barolardan destek geldi.

Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Av. Berra Besler, Sayman Üye Av. Sabri Erdal Güngör ile Ankara, Batman, Bingöl, Bursa, Diyarbakır, Elazığ, İzmir, Mardin, Mersin, Rize, Siirt, Şırnak, Tunceli, Van Barosu başkan ve temsilcilerinin katılımıyla Anayasa Mahkemesi önünde bir basın açıklaması yapıldı.

Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Av. Berra Besler yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Hukuk güvenliği, demokrasilerin yaşamsal temelidir. Asli görevi yurttaşların hak ve özgürlüklerini korumak, hak ihlallerini gidermek olan avukatın kendisinin hukuk güvenliğinden yoksun kaldığı bir ortamda yurttaşların hukuk güvenliğinden söz edilemez.

Bunun son örneği, Tunceli Barosu Başkanı Av. Uğur Yeşiltepe'nin mesleki faaliyetleri sebebiyle 6 yıl 3 ay gibi ağır bir ceza almasıdır. Savunma hakkı adına kabul edilemez bu durumun yanı sıra temyiz incelemesinde de bu kararın alelacele onaylanması, endişelerimizin artmasına neden olmuştur.

Bu kararın; Tunceli Baro Başkanı Av. Uğur Yeşiltepe'nin en verimli çağında, 6 yıl 3 ay gibi uzun bir süre özgürlüğünden yoksun kalması ve baro başkanlığının düşmesi, meslekten çıkarılması gibi ağır sonuçları olacaktır.

Baro Başkanı Av. Yeşiltepe'nin yargılandığı davada iç hukuk yolları tüketilmiş bulunduğundan meslektaşımız Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkını bugün kullanacaktır.

17 Ocak 2015 tarihinde yaptığımız Baro Başkanları Toplantısında konu değerlendirilmiş Türkiye Barolar Birliği ve barolarımız tarafından Tunceli Baro Başkanı'na güçlü bir destek verilmesi hususunda mutabakat sağlandığı kamuoyuyla paylaşılmıştı.

Bu hukuksuzluğun bir an önce giderilmesi için, Avukatlık Kanunu'nun bizlere yüklediği görev ve sorumluluklarımızın bilinciyle, Türkiye Barolar Birliği olarak, barolarımızla birlikte Tunceli Baro Başkanımızın yanındayız ve sürecin takipçisi olacağız.

Besler’den sonra Şırnak, Diyarbakır, Bursa, Ankara, İzmir ve Tunceli baro başkanları da birer açıklama yaptı. Açıklamanın ardından Tunceli Barosu Başkanı Av. Uğur Yeşiltepe Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.

Heyet daha sonra Anayasa Mahkemesi Haşim Kılıç’ı makamında ziyaret etti.

 
 
 

29.03.2024
AV. İSMAİL ELİK
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.