Tarih: 22.10.2015| Okunma Sayısı: 2601

DİYARBAKIR BAROSU BAŞKANI AV. TAHİR ELÇİ HAKKINDA YÜRÜTÜLEN SORUŞTURMA İLE İLGİLİ BAROMUZUN ÇALIŞMALARINA, DÜŞÜNCELERİNE VE GÖZLEMLERİNE DAİR MESLEKTAŞLARIMIZA VE KAMUOYUNA BİLGİ NOTU

Diyarbakır Barosu Başkanı Sayın Tahir ELÇİ’NİN bir televizyon programında ifade ettiği görüşleri nedeniyle gelişen olaylar ile ilgili olarak;

Soruşturma açıldığı bilgisi basından alınır alınmaz Diyarbakır BaroBaşkanı Av. Tahir ELÇİ ve diğer Baro Başkanlarımız ile görüşülerek durum değerlendirilmesi yapılmıştır.

17.10.2015 tarihinde Baro Başkanlarımız ile birlikte Diyarbakır Baro Başkanı Av. Tahir ELÇİ makamında ziyaret edilmiş, mini bir toplantı yapılmış ve akabinde Doğu ve Güneydoğu Baro Başkanlıkları adına basın açıklaması yapılmıştır.

19.10.2015 tarihi akşam saatlerinde Diyarbakır Baro Başkanımız Av. Tahir ELÇİ hakkında yakalama kararı çıkarıldığı bilgisi alınınca, hemen meslektaşlarımız ile birlikte Diyarbakır iline hareket edilmiş ve 20.10.2015 saat 02.00 sularında uygulanan gözaltı işlemi sırasında Diyarbakır Baro Başkanımızın yanında olunmuştur. 20.10.2015 saat 06.00 da gözaltına alınan Diyarbakır Baro Başkanımızın götürüldüğü uçakla Bölge Baro Başkanlarımız ve diğer meslektaşlarımız ile birlikte Bakırköy Adliyesine hareket edilmiştir.

Bakırköy Adliyesinde bütün süreçler yakından takip edilmiş ve Sulh Ceza Hâkimliğinde yapılan sorgu işlemine katılım sağlanmıştır. Netice itibari ile Diyarbakır Baro Başkanımız Av. Tahir ELÇİ, Sulh Ceza Hâkimliğince hakkında yurt dışına çıkış yasağı uygulanarak serbest bırakılmıştır.

Gelişen olaylarla ilgili olarak Bölge Baroları toplantısında, kamuoyunda ve basında Baromuz adına düşüncelerimiz ve gözlemlerimiz özetle aşağıda ki şekilde dile getirilmiştir.

·         Diyarbakır Barosu Başkanı Sayın Tahir ELÇİ’NİN bir televizyon programında Baro Başkanı, hukukçu ve insan hakları savunucusu kimliği ile ifade ettiği görüşleri nedeniyle kendisine yönelik bir linç kampanyasının başlatılmasını ve akabinde Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bir ceza soruşturması başlatılmasını, düşünce ve ifade özgürlüğüne karşı açık bir müdahale olarak değerlendiriyor ve kabul edilemez buluyoruz.  Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Tahir ELÇİ’NİN Barosu ve şahsı adına sadece son üç ayda yaptığı açıklamalara dikkat edilse dahi, Sayın Baro Başkanımızın toplumsal barış için ne kadar çaba gösterdiği, şiddete karşı çıktığı ve şiddet uygulayan herkesi ayırt etmeden sert bir şekilde eleştirdiği görülecektir. Kaldı ki var olan toplumsal meselelerle ilgili görüş ve ifadelerin ceza soruşturmalarına konu edilerek özgürce tartışılmasının engellenmesi toplumsalmeselelerin çözümsüzlüğünü daha da derinleştirmektedir.

·         Diyarbakır Baro Başkanımız Av. Tahir ELÇİ’NİN sarf ettiği sözler daha önce çok defa siyasiler, köşe yazarları tarafından dile getirilmiş sözlerdir. Baromuz kim tarafından söylenmiş olursa olsun şiddeti övmediği, teşvik etmediği sürece bu sözleri ve diğer bütün sözleri/ifadeleri düşünceyi ifade etme özgürlüğü kapsamında değerlendirmektedir.

·         Baro Başkanı Av. Tahir Elçi, hakkında yürütülen soruşturmayı haber alır almaz Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı ile irtibat kurarak ifade vermeye hazır olduğunu ve gün boyunca adliyedeki makamında olacağını beyan etmiştir. Diyarbakır Baro Başkanımız Av. Tahir ELÇİ hakkında usuli yönden hiçbir işlem yapılmadan CMK 98. Maddesi ve Avukatlık Mevzuatına aykırı bir biçimde “soruşturmanın sonuçsuz kalmasını sağlamak amacı ileyurt içinde saklandığı, tüm aramalara rağmen bulunamadığı ve kendisine tebligat yapılamayacağı” gibi gerçek durumla hiçbir şekilde bağdaşmayangerekçelerle direk yakalama kararı çıkarılmasını usul hukuku, işlendiği iddia edilen suçunalt sınırı, vasıf ve mahiyeti açısından hukuksuz olup kabul edilemez bulunmuştur.

·         Mahkemece çıkarılan yakalama kararında, Av. Tahir ELÇİ’NİN gözaltınaalındıktan sonra SEGBİS sistemi ile ifadesinin alınması için yakalandığı yer adliyesine sevkinin sağlanmasına karar verilmiştir. Gözaltına alındığı Diyarbakır ilinde SEGBİS sistemi olmasına rağmen mahkeme kararına aykırı bir şekilde İstanbul iline götürülmesi hukuksuz bulunmuştur.Yine Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca,  Diyarbakır Başsavcılığına gözaltı için yazılan yazıda;  yakalama kararını veren Hâkimliğin kararına aykırı olarak şüphelinin ifadesinin Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca alınmasının uygun görüldüğü ve şüphelinin mevcutlu olarak getirilmesinin istenmesi yakalamaya dair Sulh Ceza Hâkimliği kararına, mevzuata, pratikteki uygulamalara aykırı bir işlem olarak tespit edilmiştir

·         Soruşturma dosyasında ilk olarak Diyarbakır Baro Başkanı Av. Tahir ELÇİ’NİN şüpheli sıfatı ile ifadesinin alınması için Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 19.10.2015 tarihinde Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına talimat yazıldığı ancak daha sonra bu talimatın aynı gün içinde geri istendiği ve şüphelinin Baro Başkanı ve Avukat olması nedeniyle ifadesinin bizzat Cumhuriyet Savcısı tarafından alınması gerektiğinin gerekçe olarak gösterildiği tespit edilmiştir. Ancak aynı gün içinde Av. Tahir ELÇİ hakkında yakalama kararının Sulh Ceza Hâkimliğinden talep edildiği tespit edilmiştir.

·         19.10.2015 günü 16:30 sularında Av. Tahir ELÇİ hakkında Sulh Ceza Hâkimliğince yakalama kararı çıkarılmıştır. Av. Tahir ELÇİ bu durumu öğrenir öğrenmez  hakkında ki yakalama kararının uygulanması için Diyarbakır Barosunda beklemiş ve bu durumu da Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısına iletmiştir. Buna rağmen gözaltı işlemi Diyarbakır ilinde 20.10.2015 günügece saat02:00 da yapılmış, aynı gün 06:00 da İstanbul iline götürülmüş, saat 10:00 da Savcılıkça ifade işlemine başlanılmış, saat 13:00 sularında tutuklamaya sevk edilmiş, 14:30 sularında Nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliğine çıkarılmış ve 16:30 sularında serbest bırakılmasına karar verilmiştir.  Bu süreçte Diyarbakır Baro Başkanı Av. Tahir ELÇİ uykusuz kalmış, yorgun ve bitkin düşmüş ve bu hali ile savunma yapmak durumunda kalmıştır. Bu durum Av. Tahir ELÇİ’NİN AİHS, Anayasa, CMK ve diğer mevzuatta güvence altına alınan savunma ve diğer haklarına halel getirmiştir.

·         Baromuz ilerleyen süreçtebu ilkeler doğrultusunda Diyarbakır Baro Başkanı Av. Tahir ELÇİ ile sürekli dayanışma içerisinde kalmaya devam edecek olup, bundan sonraki hukuki süreçte Baromuz tarafından çok yakından takip edilecektir.

 

Meslektaşlarımızın ve Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur.

 

                                                                                                           Mardin Barosu Başkanlığı

 

28.03.2024
AV. İSMAİL ELİK
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.