Tarih: 21.01.2016 23:00:00| Okunma Sayısı: 6678

 

MARDİN BAROSU

BASIN AÇIKLAMASI

 

08.01.2016 tarihinde Mardin İl Emniyet Müdürlüğü tarafından, Baromuz Online CMK Zorunlu Müdafi atama sistemi (Baronet CMK Atama Sistemi) üzerinden Dargeçit ilçesinde suça karışmış şüpheliler için zorunlu müdafi talebinde bulunulmuş ve akabinde sistem otomatik olarak Baromuz üyesi bir avukatı zorunlu müdafi olarak atamıştır. Atanan zorunlu müdafi avukat şüphelilerin Mardin İl Emniyet Müdürlüğü ve Dargeçit Cumhuriyet Başsavcılığı hazırlık dosyası üzerinden SEGBİS sistemi üzerinden alınan ifadelerine iştirak etmiştir. Şüphelilerin savcılık ifadelerinden sonra tutuklanmak üzere Dargeçit Sulh Ceza Hâkimliği’ne sevk edilmiştir.

Dargeçit Sulh Ceza Hâkimliği sorgusuna zorunlu müdafi olarak atanan meslektaşımız Mardin Adliyesinde SEGBİS yolu ile sorguda hazır bulunmuştur. Dargeçit Sulh Ceza Hâkimi şüphelilerin sorgusuna başlamadan önce avukat meslektaşımıza öncelikle nereli olduğunu sormuş ve meslektaşımız Mardin Merkez’den olduğunu, daha sonra hâkimin meslektaşımıza özel avukat olarak mı yoksa CMK zorunlu müdafi olarak mı bulunduğunu sormuş ve meslektaşımız CMK gereği zorunlu müdafi olarak atandığını söylemiştir. Bunun üzerine, Sorgu Hâkimince başkaca hiçbir işlem yapılmadan Sorgu tutanağına ““huzurda bulunan avukatın şüphelinin savunma hakkını engelleyebileceği, mahkemede yeterince güven oluşturmadığı, terör örgütüne sempati duyan, hatta destek veren avukatların da olduğunun bölgenin bir gerçeği olduğu ve bu nedenle örgüte sempati duyan bir avukatın şüphelinin gerçeği anlatmasını ve savunma yapmasının önüne geçebileceği değerlendirilmektedir. … Terör örgütüne sempati duyan bir avukatın şüphelinin bu haklarının önüne geçebileceği mahkememizce değerlendirilmektedir, huzurda bulunan avukat mahkememizde şüphelinin hakkını savunacak güveni oluşturmamıştır.  Şüphelinin hakkının mahkememizce teminat altına alınması gerekmektedir. Bu nedenle bu müdafi ile sorguya çıkılması mahkememizce uygun görülmemiştir.” İfadeleri geçirilmiş ve ardından mahkemenin arzu ettiği niteliklere uygun başka bir müdafinin görevlendirilmesi yönünde ara karar kurmuş ve sorguya ara vermiştir. “ şeklinde karar verilmiştir.

Meslektaşımızın Baro Başkanlığımıza bilgi vermesi üzerine Mardin Adalet Komisyonu Başkanımız, Mardin Cumhuriyet Başsavcımız bilgilendirilmiş ve Dargeçit Adliyesinin bağlı olduğu Midyat Adalet Komisyonu Başkanına ulaşılıp bilgi verilmiştir. Girişimlerimiz sonucunda sorguları yapılan şüphelilere başka müdafi atanmamış ve hukuk dışı tutuma maruz kalan meslektaşımız müdafilik görevini devam ettirmiştir.

Değerli Basın, Dargeçit Sulh Ceza Hâkiminin hukuksuz ve anlamsız tutumuna karşı Mardin Barosu olarak başta HSYK, Adalet Bakanlığı, Midyat Adalet Komisyonu Başkanlığına şikâyet ve ihbar dilekçeleri gönderilmiş ayrıca Türkiye Barolar Birliğine ve Diğer Barolara bilgi verilmiştir. Yine meslektaşlarımızın büyük çoğunluğu hâkim hakkında şahsi olarak şikâyet dilekçesi vermiştir.

Değerli Basın, herkesin ve özellikle Dargeçit Sulh Ceza Hâkiminin bilmesini isteriz ki, sorguya katılan meslektaşımız mesleğin ilke ve kurallarına bağlı bir avukattır. Meslektaşımız hiçbir şekilde ne bir örgüte ne de illegal bir oluşuma üye değildir.

 

Mardin Barosu olarak, haksız ve mesnetsiz bir şekilde mesleğimiz, meslektaşımız ve genel anlamda bölgede görev yapan tüm meslektaşlarımıza sorgu zaptına geçirdiği hukuk dışı itham ve iftiraları nedeni ile Dargeçit Sulh Ceza Hâkimini en şiddetli şekilde kınıyor ve derhal o kutsal görevden istifa etmesini bekliyoruz. 

Değerli Basın sizlerin aracılığı ile buradan tekrardan HSYK ve Adalet Bakanlığımıza sesleniyoruz. Dargeçit Sulh Ceza Hâkiminin derhal görevden el çektirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde ön yargılarla hareket eden ve görevini kötüye kullanan bu hâkim, adalete olan güvenimizi tümden sarsacaktır. Yine anılı hâkimin yürüteceği tüm yargılama faaliyetlerinde, meslektaşlarımız aynı şekilde kendilerine karşı da yönelecek iftira ve hukuksuz nitelemelerden çekinmektedir. Mardin Barosu olarak bu olayın sonuna kadar takipçisi olacağımızı bilinmesini isteriz.

Değerli Basın, bölgemizin içinde bulunduğu zor koşullarda görevlerini yerine getirmeye çalışan meslektaşlarımıza ve mesleğimize karşı yine bazı kolluk birimlerinin hukuksuz tutumlarına şahit olmaktayız. Meslektaşlarımız istek üzerine ve kanunen zorunlu müdafilik için çağrıldıkları Artuklu İlçe Jandarma Komutanlığının giriş kapısında, Avukatlık Kanununa aykırı bir şekilde aranmak istenmekte ve girişlerinde kendilerine zorluklar çıkarılmaktadır. Yine aynı şekilde 31.12.2015 tarihinde Kızıltepe Cumhuriyet Merkez Polis Karakolunda iki meslektaşımız iteklenerek zorla Polis Merkezi dışına çıkarılmış ve orada görevli bir polis memuru tarafından iki meslektaşımıza ve genel olarak bütün meslektaşlarımızı kast ederek ağır hakaretlerde bulunulmuştur. Mardin Barosu olarak Artuklu İlçe Jandarma Komutanlığına bu hukuksuz uygulamaya son verilmesi için yazı yazılmış ayrıca meslektaşlarımıza ve mesleğimize hakaret polis memuru hakkında Kızıltepe Cumhuriyet Başsavcılığımıza suç duyurusunda bulunulmuştur.   

Avukat, Avukatlık Kanununda belirtildiği üzere yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil eder. Avukatlığın amacı; hukuki münasebetlerin düzenlenmesini, her türlü hukuki mesele ve anlaşmazlıkların adalet ve hakkaniyete uygun olarak çözümlenmesini ve hukuk kurallarının tam olarak uygulanmasını her derecede yargı organları, hakemler, resmi ve özel kişi, kurul ve kurumlar nezdinde sağlamaktır. Avukatlığın tek amacı, yargının diğer kurucu unsurları gibi adil bir yargılanma sonucunda gerçeğin ortaya çıkarılması olup, yine kanunen bazı hallerde avukat olmadan hiçbir adli işlemin yapılması da mümkün değildir. Bu nedenle meslektaşlarımıza, mesleğimize yönelen her türlü hukuksuz eylem ve davranış aslında direk adalet sistemimize yönelmiş bulunmaktadır.

Mardin Barosuna kayıtlı bütün avukatlarımızın mesleğin bilinç ve sorumluluğunda olduğunun herkesçe bilinmesini isteriz. Bütün avukatlarımızın, düşüncesi ve görüşü ne olursa olsun tek amaçları adil yargılamanın yapılması olup bu bağlamda meslektaşlarımız avukatlık cüppesini giydikten sonra bütün düşünce ve görüşünden arınarak müdafisi olduğu şüpheliyi kanun ve hukuk kurallarına göre savunur.

Değerli Basın, Mardin Barosu olarak avukatlarımıza karşı yapılan hukuk dışı tutumlara ve hakaretlere karşı her türlü yasal yolları kullanacağız ve bunun takipçisi olacağız. Dileğimiz meslektaşlarımıza karşı yapılan hukuk dışı tutumların bir an önce son bulunmasıdır. Hepinize geldiğiniz için teşekkür ederiz.

 

 

 

                                                               MARDİN BAROSU BAŞKANLIĞI

  

19.04.2024
AV. İSMAİL ELİK
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.