Tarih: 5.04.2016| Okunma Sayısı: 2596

 

Değerli Meslektaşlarım; 

İcra etmekten büyük onur duyduğum Avukatlık Mesleğinin günü olarak kutlanmakta olan 5 Nisan Avukatlar Gününe maalesef meslektaşımız Diyarbakır Baro Başkanımız Avukat Tahir ELÇİ’NİN katledilmiş olmasının ve failinin hala bulunamamış olmasının, Siirt Barosu Üyesi meslektaşımız Avukat Mehmet Nezir OKUR’UN ve diğer meslektaşlarımızın öldürülmesinin, avukat, hâkim ve savcı meslektaşlarımıza yapılan saldırıların acısı ve burukluğu içerisinde girmiş bulunmaktayız. Yine bölgemizin ve ülkemizin içinden geçtiği ve bir an önce atlatılmasını ümit ettiğimiz bu zor dönem acılarımızı ve burukluğumuzu daha da katlamaktadır. 
Bilinmelidir ki; Tahir ELÇİ’NİN failleri yakalanıp adaletin önüne çıkarılmadan, meslektaşlarımıza yapılan saldırılar sona ermeden biz avukatlar bir gün bile huzurlu uyumayacağız. Bütün yetkililere sorumluluklarını hatırlatarak özellikle Tahir ELÇİ cinayetinin aydınlatılması konusunda mümkün olan bütün çabayı göstermeye davet ediyor ve bu anlamda meslek ile kamu vicdanını yaralayan bu faili meçhul cinayetin bir an önce aydınlatılmasını istiyoruz. 
Bu acı ve burukluğa rağmen 5 Nisan Avukatlar Günü mesleğimizin sorunlarının gündeme getirilmesi ve meslek dayanışması açısından bizim için oldukça önemli bir gündür. 5 Nisan Avukat Günü sadece avukatların değil, avukat eli ile her daim temsil edilen bütün kesimlerin adalet ve savunma günüdür.
Avukatlık mesleği, demokratik bir hukuk devleti olmanın temel şartı olan bağımsız yargı erkinin üç temel unsurundan birisi olup, bu manada adaletin sağlanması için en az mahkemeler ve savcılık makamı kadar önemli olan bağımsız savunmayı temsil eden bir meslektir. Adaletin sağlanması amacı ile yürütülen yargılama faaliyetinde sav, savunma ve hüküm kurumlarının üçü de önemli olsa da, bunların içinde avukatlık mesleğinin temsil ettiği savunma mesleği adalet için olmazsa olmazdır. Zira avukatın temsil ettiği savunmanın içinde olmayacağı her yargılama asla adaletli bir yargılama değildir. Avukatlık mesleği bir yanı ile kamu görevi iken diğer bir yanı ile halktır, vatandaştır, mağdurdur, sanıktır, mazlumdur. Bu manada avukatlık mesleği; bir yandan kamu görevi olarak kamunun menfaati ile vatandaşın vekili olarak halkın menfaatini adaletin hassas dengesinde tutup eşit olarak koruyup kollayabilen dünyanın ender, zor ve kutsal mesleklerinden bir tanesidir. 
Biz Avukatların, savunma görevini icra ederken, yargılamayı etkilemeye çalıştığımızın iddia edilmesi ve yine görevimiz nedeni ile savunduğumuz kişi ve kurumlarla özdeşleştirilmemiz ve bu nedenle ötekileştirilmemiz asla kabul edilebilecek bir durum olmayıp, bütün bu tutum ve davranışları şiddetle reddediyor ve kınıyoruz. 
Bütün kurumları ile devlet; Avukatlık Mesleğini yargılamayı engelleyen bir unsur olarak değil, yargılamanın olmazsa olmazı olarak kabul edebildiği kadar hukuk devleti olabilir ve ancak o ölçüde adaleti gerçek manada sağlayabilir. Ancak üzülerek belirtmek isterim ki; bu anlamda ülkemizin kat edeceği daha çok mesafe bulunmaktadır. Bilinmelidir ki; biz avukatlar bu mesafenin hızlı bir şekilde kat edilmesi için her türlü desteği, mücadeleyi ve bedeli veriyoruz ve bıkmadan usanmadan vermeye de devam edeceğiz.
Ülkemizde Avukatlık Mesleği, pratikte kanunlara aykırı olarak geliştirilmiş olan hukuksuz uygulamalar, hızlı-kolay açılıp niteliksiz eğitim veren ve her yıl binlerce mezun veren hukuk fakülteleri, hızla artan stajyer avukat ve avukat sayısı, stajyer avukatların eğitiminde baroların yetersiz kalması, avukatlık mevzuatının artık ihtiyaçlara cevap vermemesi, ihtiyaca cevap veren kısımlarının pratikte uygulanmaması, vergi uygulamaları, avukatların sosyal ve mali haklarda yaşadığı mağduriyetler ve diğer sorunlar sebebi çok zor bir dönemden geçmekte olup, bu manada avukatlık mesleğini ayakta tutacak, ihtiyacını karşılayacak yeni bir avukatlık mevzuatına acil ihtiyaç duyulmaktadır. Yine yargının diğer kurucu unsurları gibi, savunmayı temsil eden avukatlık mesleğinin de anayasada tanımlanması ve güvence altına alınması çok elzemdir. 
Türkiye Barolar Birliği verilerine göre; 2010 yılında 70.000 bin olan avukat sayısı, son 5 yılda yüzde 35 artarak 95.000 olmuştur. Şu anda barolara kayıtlı stajyer avukat sayısı 14.000 olup, hali hazırda hukuk fakültelerinde 60.000 hukuk öğrencisi 5 yıl içinde mezun olup baroların kapılarına dayanacaktır. Bu hali ile avukat sayısının önümüzdeki 5 yıl içerisinde yüzde 60 artması öngörülmektedir. Ülkemizin bu kadar avukata iş üretebilecek sosyo-ekonomik yapısı olmayıp bu durum birçok avukatın işsiz kalmasına sebebiyet vereceği gibi, avukatlık mesleğinin kalitesini de oldukça aşağıya çekecektir. Bunun önüne geçilebilmesinin yolu, niteliksiz hukuk fakültelerinin kapatılması, hukuk fakültelerine girişlerin zorlaştırılması, hukuk fakültesi açılmasının sıkı şartlara bağlanması, avukatlık mesleğine girişte ve belirli aralıklarda bütün avukatlara sınav şartının getirilmesidir. 
Avukat Stajyerlerinin eğitiminde baroların ellerindeki imkânlarla yetersiz kaldığı aşikârdır. Bu nedenle stajyer avukat eğitimlerinin zorunlu hale getirilmesi ve bu eğitim için barolara kaynak aktarılması ve avukat stajyerlerine de Hâkim Savcı Stajyerleri gibi sosyal haklar ve ücret ödenmesi gerekmektedir.
Avukatlık mesleğinin ekonomik manada rahatlatılması için avukatların iş alanlarının genişletilmesi, kamuda ve özel sektörde daha fazla avukat istihdam edilmesi, bütün şirketlere istisnasız avukatlardan hukuki danışmanlık hizmeti alınmasının zorunlu hale getirilmesi ve bunun sıkı bir şekilde takip edilmesi gerekmektedir. 
Hileli yollarla münhasıran avukatın yapabileceği işleri icra eden ve bu manada vatandaşı ve avukatlık mesleğini mağdur eden şahıs ve danışmanlık şirketlerinin faaliyetlerinin yasaklamasını ve bu gibi hukuksuz faaliyetlere ağır cezalar getirilmesi gerekmektedir. 
Avukatlık Kanununda açıkça yazılı olmasına rağmen, mesleğimizi icra ederken bilgi ve belgeye ulaşmakta, kollukta-savcılıkta-mahkemede dosya incelemede aşırı derecede zorluk yaşamakta ve kanunun amir hükmüne rağmen halen birçok banka ve kurum tarafından avukatlık kimliği resmi işlemlerde kabul edilmemektedir. 
CMK uyarınca görevlendirilen müdafilerin ücretleri zamanında ödenmediği gibi, CMK Avukatlık Ücret Tarifesi çok düşük olup, anayasada bulunan angarya yasağına ve Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine açıkça aykırıdır. Yine adli yardımdan faydalanan vatandaşlar için aktarılan kaynak oldukça yetersiz olup bu konuda hem meslektaşlarımız hem de vatandaşlarımızı ciddi manada sıkıntı çekmektedir. 
Kanunda kamu görevi olarak tanımlanmış bulunan Avukatlık Hizmetlerinden lüksmüş gibi yüzde 18 KDV alınması kanunun ve savunma mesleğinin amacına açıkça aykırı olup bu KDV oranın derhal aşağıya çekilmesi gerekmektedir.
Bin bir fedakârlık ve zor şartlarla kamuda hizmet veren Kamu Avukatlarımızın özlük ve sosyal haklarının iyileştirilmesi ve kazandıkları davalara ait bütün karşı taraf vekâlet ücretlerinin hiçbir sınırlamaya tabi tutulmadan kendilerine ödenmesi gerekmektedir.
Görevleri nedeni ile kamu görevlisi sayılan avukatlara diğer bütün kamu görevlileri gibi yeşil pasaport verilmesi ve silah ruhsatlarında harç muafiyeti tanınması gerekmektedir. 
Biz avukatlar, adaletin garantisi, mazlumun kapısı olan mesleğimizin geleceği için, hangi mücadelenin verilmesi gerekiyorsa bıkmadan usanmadan umutsuzluğa kapılmadan vermeye devam edeceğiz. 
Bu vesile ile başta merhum Diyarbakır Baro Başkanımız Av. Tahir ELÇİ olmak üzere verdikleri onurlu hukuk mücadelesi nedeni ile öldürülen ve hakkın rahmetine kavuşmuş olup bugün aramızda bulunmayan bütün meslektaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Şahsım ve Yönetim Kurulum adına başta Mardin Barosunun değerli avukatları olmak üzere, hukuk devletinin olmazsa olmazı yargı erkinin temel taşı ve en büyük güvencesi olan savunma mesleğinin temsilcileri olan siz değerli meslektaşlarımın ve tüm halkımızın Avukatlar Günü’nü kutlar, mesleğimizin ve yargının tüm sorunlarının çözülmüş olduğu güzel günlere kavuşmamız dileği hepinize sağlık ve esenlikler diler saygılarımı sunarım.

                                                            Avukat Çelebi ARAZ
                                                            Mardin Baro Başkanı

 

19.04.2024
AV. İSMAİL ELİK
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.