Tarih: 11.12.2016| Okunma Sayısı: 1946

BASINA VE KAMUOYUNA
 
Baromuz mensubu Av. Mahmut Bingül, Av. Feyzi Adsız, Av. Seher Acay ve Av. Ziya Bagı Mardin Büyükşehir Belediyesi ve Artuklu Belediyelerine yönelik operasyon kapsamında 21.11.2016 tarihinde gözaltına alınmış, 08.12.2016 tarihinde tutuklanma talebi ile sevk edildikleri Sulh Ceza Hâkimliğince tutuklanmıştır. 
Dosyada gizlilik kararı olması nedeni ile delillere ve dosya kapsamına vakıf olmamakla birlikte ifade tutanakları göz önüne alındığında meslektaşlarımızın mahkeme karşısında beraat edeceklerine inanmaktayız.
Ancak soruşturma dosyasında dolaylı olarak; 
Meslektaşlarımızın yürüttüğü mesleki faaliyetleri ve CMK gereğince kolluk-savcılık-mahkemenin talebi üzerine baromuzca robot arama sistemi üzerinden yapılan atama gereği zorunlu olarak yürüttükleri müdafilik hizmetinin belli bir kalıba sokulmak istenerek sorgulanması, sadece mesleki anlamda idari soruşturmayı gerektirecek hususların böylesine ciddi bir suçlamayı içeren soruşturma dosyasına dâhil edilmesi kabul edilemez olduğu gibi, baromuzu ve tüm meslektaşlarımızı bu manada derin bir endişeye sevk etmiştir. 
Şunu bir kez daha vurgulamakta yarar bulunmaktadır ki, elbette herkes gibi avukatlarında suç işleme özgürlüğü yoktur. Ancak avukatların, soruşturma ve yargılama makamları karşısında temsil ettiği kişi veya kurumların üzerine atılı suçlarla özdeşleştirilmesi ve suçlanması hem ulusal hem de uluslararası mevzuatta kesin bir şekilde yasaklanmış olup asla kabul edilemez. Böyle bir anlayış herhangi bir soruşturma dosyasında; takipsizlik kararı vermesi durumunda cumhuriyet savcısının, beraat kararı vermesi durumunda hâkimin aynı özdeşleştirme ve suçlama ile karşı karşıya kalmasına sebebiyet verecektir. 
Meslektaşlarımızın hakkında yürütülen soruşturma dosyasının 2015 yılına ait bir dosya olması, tutuklamanın istisnai bir tedbir olması, delillerin toplanmış olması, karartılacak delil bulunmaması, kaçma şüphelerinin bulunmaması, meslektaşlarımızın mesleki faaliyetlerini yürütemeyecek olmaları nedeni ile hem kendileri hem de müvekkilleri açısından telafisi imkânsız zararların ortaya çıkacak olması hasebi ile meslektaşlarımız hakkında verilen tutuklama kararını ağır buluyor ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmalarını talep ediyoruz. 11.12.2016
 
                                                                                          Mardin Barosu

 

29.03.2024
AV. İSMAİL ELİK
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.