YIL DÖNÜMÜNDE HALEPÇE KATLİAMINI LANETLİYORUZ

16 Mart 1988 tarihinde Saddam Hüseyin yönetimindeki BAAS rejimi tarafından Halepçe’ye gerçekleştirilen kimyasal gaz bombardımanı sonrası çoğunluğunu çocuk ve kadınların oluşturduğu 6.357 kişi zehirlenerek ya da yanarak katledilmiş, 14.765 kişi ağır yaralanmıştır.

Sonuç itibari ile zaman içinde 43.753 kişinin ölümüne, 61.200 kişinin de sakat kalmasına sebep olan bu kimyasal saldırılar, insanlık tarihinin kara lekelerinden ve en büyük insanlık trajedilerinden biridir. Bu acı hadisenin Kürtlere yönelik bir etnik temizlik ve soykırım olduğundan şüphe yoktur.

Bugün Halepçe katliamını yapan BAAS rejimi yıkılmıştır. Ancak tarihin gördüğü en büyük katliamlarından birisi olan Halepçe Katliamı ile yüzleşmesi ve bu acıdan ders çıkarması gereken insanlık, halen Ortadoğu’da, Uzakdoğu’da, Afrika’da ve dünyanın birçok yerinde yine egemen güçlerin taşeronluğunu yapan rejimlerin ve örgütlerin eliyle insanları katletmeye, zulmetmeye devam etmektedir.

Halepçe Katliamının yıl dönümünde bu acı hadisenin bugün yaşanan zulümlerin son bulmasına vesile olması dileği ile bu acı hadisede katledilen, sakat bırakılan, yurdundan edilen herkesi rahmetle ve saygıyla yâd ediyoruz.

İnsanlık tarihinin kara lekelerinden birisi olan Halepçe Katliamını unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız.

Mardin Barosu Başkanlığı